We kochten onze eerste Cairn Terrier reu begin 1991 gevolgd door een Cairn Terrier teef in het zelfde jaar. In september 1991 verhuisden we tijdelijk naar Overijse bij Brussel in België. In 1993 fokten we ons eerste nestje onder de Nederlandse kennelnaam Vale of Atholl’s. In 1994 keerden we terug naar Nederland. Deze eerste periode beschrijven we op de onderliggende pagina 1991-1997.

In 1998 verhuisden we tijdelijk naar Wokingham, later Sandhurst, in Berkshire, Engeland. Dit gaf ons de mogelijkheid om voor ons bescheiden fokprogramma onder de Engelse kennelnaam Beanoak gebruik te maken van Cairn Terriers uit het land van oorsprong en regelmatig onze honden op Engelse shows uit te brengen. Deze tweede periode beschrijven we op de onderliggende pagina 1998-2003.
In 2004 verhuisden we terug naar Nederland en sindsdien zijn we weer actief onder de kennelnaam Vale of Atholl’s. U leest de voortgang op de onderliggende pagina 2004-heden.

↪️ Spring naar: 1991-1997 | 1998-2003 | 2004-heden


1991-1997 | Vale of Atholl's in Nederland

Arrow

In het begin van 1991 kochten we onze eerste Cairn Terrier Clanmacq-ick’s Royal Flush als huishond. We brachten Flush uit op tentoonstellingen toen we in België woonden. In 1993 behaalde hij zijn titel Luxemburgs Kampioen.

In augustus 1992 bezochten we de Bournemouth Kampioenshapsshow in Zuid-Engeland. De dag erna kwamen we in contact met Kevin Holmes en bezochten we de Brindleoak and Davmar kennels. Later dat jaar kochten we van David Winsley Davmar Viking Arrow. Arrow was een reu met een geweldig karakter waarvan we heel veel plezier in de showring beleefden. In 1993 fokten we ons eerste nestje onder onze Nederlandse kennelnaam Vale of Atholl’s.

We showden Arrow vrij veel in Nederland en ook verder weg op het vasteland van Europa. Zijn belangrijkste overwinning, die we nooit zullen vergeten, was beste van het ras op de Franse Kennel Club Kampioenschapsshow in Parijs-Longchamp, 1995, onder de Engelse keurmeester Ron Birch.

Inmiddels hadden we in 1994 de teef Davmar Symphony (Winny) uit Engeland geïmporteerd en we fokten met Arrow en Winny in 1996 and 1997. Uit het nest van 1996 hebben we een reu aangehouden, Vale of Atholl’s Paddy Be Easy (Boris), die beste reu werd op de NCTC club match van 1997.

In 1997 kregen onze plannen vaste vorm om in verband met werk tijdelijk in Engeland te gaan wonen. We namen Arrow en Boris en onze Curly Coated Retriever Bhodi mee, die zes maanden in een quarantaine kennel moesten verblijven.


1998-2003 | Beanoak in Engeland

Elfie

In 1998 verhuisden we tijdelijk naar Engeland. Als gevolg van de toen nog geldende quarantainebepalingen namen we alleen Arrow en zijn zoon Boris met ons mee. Aangezien we de voorgaande jaren Crufts alleen als bezoekers hadden bijgewoond, was het voor de eerste keer uitbrengen van onze honden een gedenkwaardige gebeurtenis op deze prestigeuze show. Arrow and Boris deden het erg goed onder keurmeester Margaret Purvis. Beiden werden derde geplaatst in Limit and Open Klas Reuen.

Omdat we onze twee teven in bij een goede Cairnvriendin in Nederland achter hadden gelaten, moesten we geleidelijk aan ons Cairnbestand hier weer opbouwen. Eind 1998 kochten we van Ann Waugh Tribannon Carnival At Beanoak (Elfie).

Na haar geregeld geshowd te hebben, fokten we begin 2001 een nest met haar. Dit was ons eerste nest in Engeland. Voor vijf pups vonden we echt goede tehuizen, hetgeen altijd erg belangrijk is omdat fokken een verantwoordelijke aangelegenheid is. De families waren zeer tevreden met de pups. Een veelbelovende pup bleef bij ons. Haar naam is Beanoak Scatter The Mud (Abbey).

In 1999 kochten we van David Winsley Davmar Silver Lite At Beanoak (Poppy), een teef met een karakter typisch voor zijn kennel. Met de reu Brindleoak Bui-Doi en Poppy fokten we een nest waarvan de pups in Engeland goede huizen vonden.

In hetzelfde jaar werden we verrast nog een teef te verwelkomen: Vale Of Atholl’s Caileach An Dudain (Caily). Ze was door vrienden in Nederland gefokt uit Davmar Symphony en Nederlands Kampioen Paddington onder onze eigen kennelnaam. Caily werd in Nederland voorbereid voor export naar Engeland in begin 1999 onder de zogenaamde Balai richtlijn en hoefde zodoende niet de zes maanden quarantaine in Engeland te ondergaan.

We showden onze Cairns regelmatig op shows in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, met vaak goede resultaten. Arrow won meerdere malen de veteranenklas op club shows, Poppy werd in 2001 reserve beste teef op de show in Windsor en Abbey won meerdere malen haar klassen alsmede in 2003 een kampioenschapsprijs in Tralee, Ierland. Met de Amerikaanse reu Ch Foxairn Archangel en Caily fokten we een nest waarvan Beanoak Drunken Landlady (Dora) bij onze zoon in Australië ruim 16 jaar oud isgeworden.

Sedert februari 1999 is er erg veel veranderd voor het verkeer van huisdieren tussen Engeland en Nederland. Het Engelse PETS reisplan werd toen ingevoerd en al onze honden hebben we daarvoor voorbereid. Meerdere malen zijn we naar Nederland gereisd met onze Cairns om ze op het vasteland van Europa op shows uit te brengen. Als exposant heb je nu met de open Engelse grenzen veel meer vrijheid en het was ook een veelbelovende situatie voor ons fokprogramma toen we in 2004 weer terug waren in Nederland.


2004-heden | Vale of Atholl's in Nederland

Na onze terugkeer in 2004 uit Engeland hebben we het regelmatig showen en fokken op het vasteland weer opgepakt. In 2005 kregen we van Kevin Holmes de teef Brindleoak Bundle and Go (Bundle) die een wel heel bijzondere voorgeschiedenis kent. Haar vader is de bekende Engelse Kampioen Brindleoak Buck die ca. vijftien jaar daarvoor zijn showcarrière had beëindigd. Bundle is een pup uit een nest van vijf dat met behulp van kunstmatige inseminatie is geboren, het eerste KI-nest Cairn Terriers waarvoor de Engelse Kennel Club toestemming heeft gegeven.

Met Abbey (Beanoak Scatter The Mud) fokten we in 2006 een nest waarvan Vale of Atholl's At Long Last (Duncan) bij ons bleef. Duncan gaf ons mooie resultaten in de show ring, met name het winnen van zijn CC op de kampioenschapshow in Paignton, Engeland, 2009. Zijn broer Vale of Atholl's Alick C McGregor verblijft bij onze zoon in Australië.

Met Bundle fokten we in 2008 een nest met de reu Grand Prix Cloud of Joy. Hiervan bleven Vale of Atholl's Shaggy Grey Buck en Vale of Atholl's Bonnie Galloway bij ons om deze bijzondere lijn te behouden.

Bonnie gaf ons in 2012, 2014 en 2015 drie nesten met achtereenvolgens de pups die bij ons bleven, de teef Vale of Atholl’s Bessy McIntyre (Bessie), de reuen Vale of Atholl’s Judges’ Dilemma (Cooper) en Vale of Atholl’s Earl of Mansfield (Archie). Het zusje van Archie, Roeby (Vale of Atholl’s Bessie Brown) verblijft bij een vriendin. De Cloud of Joy lijnen die voor hen aanwezig zijn geven geweldige karakters door, hetgeen we belangrijk vinden voor de pups die als huishonden verder leven bij gezinnen. Het komt zeker ook hun showkwaliteiten ten goede.

Alle drie werden regelmatig geplaatst op shows in binnen- en buitenland en behaalden zo nu en dan een kampioenschapsprijs of een reserve prijs. Bessie behaalde in 2015 de titel Nederlands Kampioen. Bessie en Archie waren met name ook succesvol op shows in Groot-Brittannië.

Om ‘nieuw’ bloed in onze fokkerij te introduceren, importeerden we eind 2017 de teef Lentrica Liberty Bell (Libby) gefokt door Patricia Clarke in Engeland.

In 2019 fokten we met Bessie en de Zweedse/Engelse reu Tribuns Licorice Coin at Tribannon een nest waaruit we Vale of Atholl’s Itchy Fingers (Lewis) aanhielden. Op de leeftijd van zes maanden behaalde Lewis vanuit puppy klas een reserve kampioenschapsprijs op de show van de Scottish Kennel Club bij Edinburgh.